Wijken en buurten in Basel

De stad Basel wordt door de Rijn letterlijk in tweeën gesplitst. Beide stadsdelen hebben hun eigen buurten en wijken (Quartiere genoemd). De linkerzijde van de Rijn is het oudste deel van de stad en heet Groot Basel, oftewel Grossbasel. De rechterzijde van de Rijn heet Kleinbasel. Het westen en oosten van Basel hebben hun eigen karakter. Vanaf de Münster van Basel, gelegen in Grossbasel, is goed het verschil in hoogte tussen beide oevers te zien.

Leukste wijken Basel

Basel staat vooral bekend om haar goed aangeschreven musea en de enorme kunstcollecties die de stad rijk is. Het trekt dan ook jaarlijks vele bezoekers naar het noordoosten van Zwitserland. Maar Basel heeft ook een heel boeiende architectuur. Aan de ene kant prachtige oude gebouwen, aan de andere kant het rauwe randje vanwege de haven- en industriestad die het is. Het oudste deel van de stad, de Altstadt van Grossbasel, springt het meest in het oog vanwege de oude Münster-kathedraal en het Rathaus.

Naast de Altstadt in Grossbasel zijn er nog veel meer leuke wijken in Basel. Aansprekende wijken op de linkeroever zijn St. Alban en St. Johann, met hun gelijknamige stadspoorten. Oude buurten met veel leuke restaurants. Ook aan de rechterzijde van de Rijn, in Kleinbasel, zijn veel leuke buurten te vinden. Allereerst de Altstadt met haar vele winkels. Upcoming is het havengebied van Basel. Naast het drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland vind je hier de wijken Klybeck en Matthäus, waar je veel industriële plekken vindt die zijn omgetoverd tot restaurants en pop-up stores. Erg leuk is het openluchtrestaurant en -bar Landestelle.