Talen in Basel

talen baselIn Zwitserland worden meerdere talen gesproken. Als je met de auto of trein door het land reist zal je zien dat je regelmatig taalgrenzen passeert. Zwitserland kent in totaal vier verschillende landstalen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Maar wat zijn de officiële talen in Basel? Dat lees je op deze pagina.

Talen in Zwitserland

Voordat de gesproken taal in Basel aan bod komt leggen we eerst de talen in Zwitserland verder uit. Want dat zijn er veel. Zoals hierboven beschreven zijn er vier officiële talen in Zwitserland: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Het grootste deel van het land is Duitstalig. Voor ongeveer 65% van de inwoners is Duits de moedertaal. Gevolgd door Frans (22%), Italiaans (8%) en Reto-Romaans (0,5%). Verder is er een deel van de inwoners dat niet één van de vier talen als moedertaal heeft.

Hoewel Duits dus de grootste taal van het land is, is het Zwitserduits niet te vergelijken met de taal die in buurland Duitsland wordt gesproken. In 19 van de 26 kantons in Zwitserland voert Duits de boventoon, maar overal spreken ze een ander dialect. De Zwitserduitse dialecten verschillen in sommige gevallen zo erg van elkaar, dat ze haast op twee verschillende talen lijken. Vergelijk het met het verschil tussen de Nederlandse dialecten in Groningen en West-Vlaanderen.

Gesproken taal in Basel

In zowel het Kanton Basel-Landschaft als het Kanton Basel-Stadt, waar de stad Basel in valt, is Duits de officiële taal. Het is echter niet de taal die het meest wordt gesproken. Dat is namelijk Baselduits (ook Baseldytsch of Baseldütsch genoemd), een Nederalemannisch dialect dat alleen in dit deel van Zwitserland wordt gesproken. Wil je als niet native sprekende Duitser dit dialect proberen te verstaan, dan vergt dat opperste concentratie.

Naast Baselduits worden er nog meer talen in Basel gesproken. Mede vanwege de aanwezigheid van grote (internationale) bedrijven in de stad heeft Basel veel expats. Dat zie je terug in het straatbeeld. Naast Duits wordt er ook veel Engels, Italiaans en Frans in Basel gesproken. Ook als je als toerist geen Duits spreekt kun je vrijwel overal met het Engels terecht.

officiele taal basel