Basel met kinderen: wat doen met het gezin

basel met kinderenGa je naar Basel met kinderen op vakantie? Dan vraag je je vast af of zij zich een beetje kunnen vermaken in deze Zwitserse stad op het drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland. Het antwoord is eenvoudig: ja, dat kunnen ze. Met gemak. Er zijn namelijk heel veel leuke bezienswaardigheden in Basel te bezoeken en activiteiten te ondernemen met kinderen in Basel.

Op deze pagina vind je de beste tips voor activiteiten in Basel, de do’s en don’ts en de beste hotels om met kinderen in Basel te verblijven.

Do’s en don’ts met kids in Basel

Het is vast overbodig om te melden, maar de belangrijkste tip die we kunnen geven voor een reis met het hele gezin is: plan niet té veel met de kids. Er zijn zo veel highlights in Basel dat het zelfs voor volwassenen al een hele uitdaging is om alle bezienswaardigheden te ontdekken, laat staan met kinderen. Accepteer dus dat je niet alles kunt zien, of kies voor wat extra dagen in het noordwesten van Zwitserland.

Hoewel Basel één van de grootste steden van het land is, is het centrum van de stad erg compact. Veel highlights kun je prima met kinderen wandelend afleggen. Maar voor sommige bezienswaardigheden dien je het centrum te verlaten. Gelukkig is het openbaar vervoer in Basel goed verzorgd. Trams brengen je naar alle uithoeken van de stad, ook leuk voor kids. Kinderen reizen bovendien extra voordelig.

Wat te doen in Basel met kinderen?

Rheinfähre

Je kunt er in Basel niet omheen: de Rijn. Hij stroomt op hoge snelheid dwars door de stad. Je kunt de rivier natuurlijk oversteken door één van de bruggen te gebruiken, maar het is veel leuker om daarvoor de Rheinfähre te gebruiken. Dit bootje hangt vast aan een kabel en brengt je van Grossbasel naar Kleinbasel. Of vice versa.

basel kinderen doen

Musea

Er zijn een aantal musea in Basel die leuk zijn voor kinderen. Een goed voorbeeld is de Basler Papiermühle (papiermolen), waar kinderen op een interactieve manier leren hoe papier wordt gemaakt. Ook leuk is het Naturhistorisches Museum Basel, aan de voet van de Münster. Hier vind je onder andere een reusachtige mammoet. Een ander museum dat een vermelding verdient is het Spielzeug Welten Museum Basel aan de Barfüsserplatz.

Zoo Basel

Zoo Basel is de dierentuin van de stad. Het bevindt zich net iets ten zuidwesten van het stadscentrum. Het is niet zomaar een dierentuin, want het is de oudste van het land. Qua aantal bezoekers is het zelfs de populairste attractie van het land. In Zoo Basel vind je uiteraard veel verschillende dieren, maar kinderen kunnen zich ook vermaken in de prachtig aangelegde tuinen. Naar de website van Zoo Basel.

gezin basel

Tierpark Lange Erlen

Liever niet naar een grootschalige dierentuin, maar wel naar een leuke plek met dieren? Dan kun je ook naar Tierpark Lange Erlen. In dit ruim opgezette park, dat tevens door kan gaan als kinderboerderij, kunnen kinderen dichtbij de dieren komen. Het dierenpark bevindt zich in het noordoosten van de stad en je ziet er naast boerderijdieren veel hertachtigen en zelfs apen.

Markthalle

Wil je je kinderen even in een veilige omgeving laten rondrennen, maar ben je ook toe aan wat quality time? Ga dan naar de Markthalle. In deze grote markthal vind je uiteenlopende foodkraampjes waar je ontspannen een vorkje weg kan prikken. Verwacht overigens geen klimtoestellen, maar heb je wat oudere kinderen dan is dit een heerlijke plek om je terug te trekken.

met kinderen naar basel

Stadsparken

Leuk al die culturele uitstapjes, maar op een gegeven moment willen kinderen gewoon kunnen klauteren en vies worden. Waar kan dat beter dan in een park. En die zijn er in Basel in overvloed! De mooiste parken met de meeste faciliteiten voor (jonge) kinderen zijn: Solitude Park, St. Johanns-Park, Schützenmattpark en Park im Grünen (inclusief minigolf).

Kindvriendelijke hotels Basel

Het aanbod met hotels in Basel en omgeving is groot. Onderstaande top 5 familiehotels hebben faciliteiten voor kinderen en bevinden zich allemaal in de buurt van het centrum van de stad. De kindvriendelijke attracties zoals op deze pagina beschreven zijn allemaal goed bereikbaar vanuit de hotels. Of bekijk alle familiehotels in Basel en filter op de gezinsvriendelijke accommodaties.

1. Hyve Appartements Basel
2. Good Night Apartments
3. SKYLINE Rooftop Apartments Basel
4. b_smart motel Basel
5. HITrental Marktplatz Apartments

Bekijk alle hotels