Openbaar vervoer Basel

openbaar vervoer baselHet centrum van Basel (Bazel) is compact en veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Desondanks is het in sommige gevallen handig om gebruik te maken van het OV in de stad. Ook in dat geval is er geen man overboord, want Basel heeft een uitstekend en uitgebreid netwerk van bussen en trams, waarmee je op vrijwel iedere plek in de stad kunt komen. Daarnaast kun je je tussen de treinstations van de stad ook verplaatsen per trein. Het openbaar vervoer Basel wordt verzorgd door het vervoersbedrijf Basler Verkehrs-Betriebe, kortweg BVB. Ook het vervoer van het vliegveld naar het centrum en vice versa is uitstekend georganiseerd.

Tarieven openbaar vervoer Basel

Heb je een kamer geboekt in een hotel in Basel, dan kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad. Dit geldt alleen voor hotels die officieel geregistreerd zijn als hotel. Een kamer in een Airbnb valt hier niet onder. Na het inchecken in het hotel krijg je een Mobility Ticket overhandigd. Hiermee kun je na je stedentrip Basel ook zonder te betalen terug naar het vliegveld.

kaart openbaar vervoer bazelOvernacht je niet in een geregistreerd hotel en moet je gewoon betalen voor het openbaar vervoer? Bij iedere bus- en tramhalte in de stad staat een kaartautomaat. De bussen en trams in Basel rijden op tijd en het is daarom de bedoeling dat je vooraf al een kaartje koopt. De meeste kaartautomaten accepteren zowel pinpassen als cash (sommige oude automaten slikken alleen cash). In de ticketmachines kun je verschillende kaartjes voor het openbaar vervoer kopen: een los ticket, een dagpas en een multi-trip ticket. Hiermee krijg je 6 ritjes voor de prijs van 5. Meer over tickets en prijzen lees je op de website van BVB.

Tram in Basel

Het handigste vervoersmiddel in Basel is zonder meer de tram. Het tramnetwerk bestaat uit ongeveer 70 kilometer aan spoor. Met de tram is het dus mogelijk om praktisch overal in de stad te komen, zeker bij de belangrijkste bezienswaardigheden en het treinstation. In Basel zijn 9 verschillende tramlijnen. Moet je van treinstation SBB naar Basel Badischer Bahnhof, maak dan gebruik van tramlijn 2. De nieuwe trams beschikken over gratis WiFi.

Bus

Moet je op een plek in Basel zijn waar de tram niet komt, dan kun je ook gebruik maken van de bus. Het busnetwerk van Basel bestaat uit 13 lijnen, die iedere wijk in de stad aandoen. De (trolley)bussen rijden 365 dagen per jaar, van ’s ochtends vroeg tot rond middernacht. Een kaartje voor de bus koop je eenvoudig in de ticketmachines bij de bushaltes op straat. In de bussen kun je gebruik maken van gratis WiFi.

Van en naar het vliegveld

Het vervoer vanaf het vliegveld van Basel naar het centrum is uitstekend verzorgd. Je kunt uiteraard kiezen voor de taxi. Een rit vanaf het centrum naar het vliegveld kost ongeveer 50 Zwitserse frank. Een stuk goedkoper is door gebruik te maken van de vliegveldbus. Lijn 50 rijdt tussen station SBB en de internationale luchthaven EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg. Meer hierover lees je op onze pagina over vervoer tussen het centrum en vliegveld.

vervoer basel