Top 10 bezienswaardigheden Basel

De stad Basel (of Bazel) staat internationaal goed aangeschreven vanwege haar kunst. Het beschikt over tientallen musea. Maar Basel is niet alleen leuk voor kunst- en cultuurliefhebbers. Er is veel meer te ontdekken in deze stad op het drielandenpunt van Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Iedereen zal z’n eigen top 10 bezienswaardigheden Basel hebben na een bezoek aan deze stad. Maar omdat het onmogelijk is om alles te zien tijdens een stedentrip hebben we een lijst met attracties en bezienswaardigheden samengesteld die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens je verblijf in Basel.

1. De Rijn

rijn basel
Wat de Seine voor Parijs is, dat is de Rijn voor Basel. Het is de levensader van de stad en daarom de absolute nummer 1 in de lijst met bezienswaardigheden Basel. Als de zon schijnt grijpen de inwoners van Basel dat aan om op de noordelijke oevers van de Rijn samen te komen. Vooral in de zomermaanden zijn de kades drukbevolkt en zijn barbecues, bier en wijn niet aan te slepen. Opvallend: bij mooi weer duiken veel mensen het water in en laten zich honderden meters met het snelstromende water meesleuren. Helemaal zonder gevaar is dit niet. Daarom mag dit alleen als je bij de kant blijft. De zwemmers gebruiken waterdichte tassen om de kleding mee te nemen. Deze tassen zijn langs de Rijn te koop.

2. Kunstmuseum Basel

bezienswaardigheden basel
Basel bezit een aantal musea die tot de top van Europa worden gerekend. Het beste en populairste museum van Basel is het Kunstmuseum. Tevens het grootste museum qua omvang. In het Kunstmuseum vinden het hele jaar wisselende tentoonstellingen plaats. Het museum is in drie afdelingen verdeeld. In de ‘Galerie’ zijn naast werken van oude meesters als Van Gogh en Monet kunst uit de 19e en 20ste eeuw te vinden. In het ‘Kupferstichkabinett’ worden grafische werken en tekeningen van bekende kunstenaars getoond. Hedendaagse kunst is verzameld in het Museum für Gegenwartskunst, dat eveneens tot het Kunstmuseum behoort.

3. Münsterplatz en omgeving

munster basel stedentrip
Eén van de mooiste delen van de stad is het gebied rond de Münsterplatz, dat zich op een heuvel in de Altstadt van Grossbasel bevindt. Slenter door de smalle straatjes en neem een kijkje in de kunstgaleries. Het letterlijke hoogtepunt van de Münsterplatz is de Munster van Basel. De twee karakteristieke spitse torens nemen een prominente plaats in de skyline van de stad in. Achter de kathedraal heb je vanwege het hoogteverschil met Kleinbasel, dat aan de overkant van de Rijn ligt, een prachtig uitzicht over Basel. Een ander hoogtepunt van de Münsterplatz is de Galluspoort.

4. Dierentuin Zoo Basel

dierentuin zoo basel
De dierentuin Zoo Basel bestaat al sinds 1874 en is daarmee de oudste dierentuin van het land. Het is in al die jaren met 11 hectares uitgegroeid tot grootste dierentuin van Zwitserland en in aantal bezoekers is het zelfs de belangrijkste bezienswaardigheid van heel Zwitserland. Inwoners van Basel noemen de dierentuin liefkozend ‘Zolli’. Hoewel je in Zoo Basel naar heel veel verschillende dieren kunt kijken, is de dierentuin niet alleen populair vanwege de olifanten, leeuwen en giraffes. Het is door haar architectuur tevens een prachtig park waar je ook naartoe kunt als je van de natuur wilt genieten. Vanwege het formaat van het park kun je er eenvoudig een hele dag vermaken.

5. Wedstrijd FC Basel bezoeken

wedstrijd fc basel bezoeken
Voor liefhebbers van sport, en in het bijzonder voetbal, is een bezoek aan een wedstrijd van FC Basel een must. Dacht je dat Zwitsers rustig en ingetogen zijn? Na een wedstrijd van FC Basel 1893 spreek je wel anders. Ongetwijfeld kun je je ogen niet van de Muttenzerkurve afhouden, de tribune waar de fanatieke aanhang staat. Overigens wordt er ook heel verdienstelijk gevoetbald. De club draait al jaren goed mee op het hoogste niveau van Europa. En daarom verdient FC Basel een plekje in de top 10 bezienswaardigheden Basel.

6. Carnaval in Basel: Fasnacht

stedentrip basel
Maak je een stedentrip naar Basel in de winter, dan heb je kans dat je de stad bezoekt tijdens carnaval. Ieder jaar in februari of maart staat de stad 3 dagen volledig in het teken van Fasnacht, zoals carnaval in Basel wordt genoemd. Het is het grootste carnaval in Zwitserland. De Fasnacht begint op de maandag na Aswoensdag om 04.00 uur ’s nachts en wordt 72 uur later op donderdagochtend om wederom 04.00 uur groots afgesloten. Tijdens deze periode vinden er verschillende optochten in de stad plaats. En uiteraard vloeit het bier rijkelijk.

Lees meer

7. Rathaus Basel

bezienswaardigheden bazel
Het Rathaus van Basel (Stadhuis van Bazel) is één van de mooiste gebouwen van de stad. Het opvallende rode gebouwd staat op de Marktplatz en heeft de wetgevende en uitvoerende macht als haar dagelijkse bewoners. De gevel van het gebouw is prachtig versierd en ook het dak en de toren van het Rathaus springen erg in het oog. Het is mogelijk om op gezette tijden een rondleiding in het gebouw te volgen. Maar ook het binnenplein, dat op werkdagen geopend is voor publiek is al meer dan de moeite waard.

8. Spalentor, St. Alban-Tor en St. Johanns-Tor

spalentor basel zwitserland
In Basel zijn nog drie stadspoorten over van de ruim veertig die de stad ooit heeft gehad. Net als in veel andere steden in Europa dienden de stadspoorten als uitkijktorens om de vijand op afstand te houden. Alleen de poorten Spalentor, St. Alban-Tor en St. Johanns-Tor hebben de stadsuitbreiding van Basel eind 19e eeuw overleefd. De drie torens staan aan de rand van het huidige centrum van Basel en zijn tegenwoordig naast een bezienswaardigheid slechts een handig oriëntatiepunt.

9. Eten en drinken in de Markthalle

markthal basel
Rotterdam heeft de Markthal, Basel heeft de Markthalle. Tussen 1929 en 2004 kwamen marktkooplieden wekelijks samen in het marktgebouw aan de Steinentorberg. Na een jarenlange leegstand heeft de Markthal, het haar bijzondere koepelvormige uiterlijk, eindelijk weer een nieuwe functie gekregen. Tegenwoordig kun je in de Markthalle heerlijke regionale gerechten eten, biologische groenten kopen en van lokale bieren en wijnen proeven. En dat alles in een heel gemoedelijke sfeer.

10. Kerstmarkt van Basel

kerstmarkt basel
De top 10 bezienswaardigheden Basel sluiten we af met de kerstmarkt, inmiddels een traditie in heel veel steden in Europa. Ook Basel staat tussen eind november en eind december in het teken van Kerst. Zowel rond de Barfüsserplatz als de Münsterplatz (rond de Munster van Basel) staan honderden kraampjes waar je allerlei kerstprullaria kunt kopen of gewoon kunt genieten van de gezellige kerstsfeer. En uiteraard mogen de typische Zwitserse gerechten als kaasfondue, raclette of rösti niet worden overgeslagen.

Lees meer

Meer bezienswaardigheden Basel

Naast bovenstaande top 10 bezienswaardigheden Basel zijn er uiteraard nog veel meer attracties en hoogtepunten om te bezoeken. Bekijk daarom ook het overzicht met dingen om te doen in Basel. Waaronder de beste musea en leukste evenementen.