Carnaval in Basel: Fasnacht

Carnaval in Basel is één van de grootste en leukste jaarlijkse evenementen van de stad om te bezoeken. Volgens de inwoners is Fasnacht (of Frau Fasnacht), zoals carnaval in Basel wordt genoemd, zelfs het belangrijkste evenement van het jaar. Het wordt dan ook wel liefkozend de ‘drey scheenschte Dääg’ (de drie mooiste dagen) genoemd. Fasnacht wordt in Basel op eigen wijze gevierd en is het grootste carnaval in Zwitserland.

Ieder jaar in februari of maart staat de stad drie dagen volledig in het teken van carnaval. De festiviteiten beginnen op de maandag na Aswoensdag om 04.00 uur ’s nachts. Fasnacht wordt 72 uur later, op donderdagochtend om 04.00 uur, groots afgesloten.

Start van Fasnacht in Basel

De start van carnaval in Basel is een bijzondere gebeurtenis. Zodra de klokken van de Martinskirche (om 04.00 uur ’s nachts) luiden gaan alle lichten in de binnenstad uit. Op het commando ‘Morgestraich: Vorwärts, marsch’ geven trommelaars en doedelzakspelers het startsein door de binnenstad in een zee van lichtjes te veranderen. Op de klanken van hun muziek trekken ze zingend door de verduisterde Altstadt van Basel. Duizenden toeschouwers van over de hele wereld zijn ieder jaar getuige van dit magische moment.

Carnaval Basel in teken van optochten

basel carnavalTijdens deze drie dagen vieren de inwoners van Basel actief carnaval. Dat doen ze anders dan we in het zuiden van Nederland gewend zijn. Ook in Basel wordt er volop muziek gedraaid en vloeit het bier rijkelijk. Maar in tegenstelling tot Brabant en Limburg gaan de meeste inwoners van Basel niet verkleed de straat op. Dat laten ze aan de deelnemers van de parades. Carnaval in Basel draait namelijk vooral om de muzikale optochten, waarin mensen in kostuums (ja, daar wel) door de straten van Basel paraderen. Tijdens de optochten, die plaatsvinden op carnavalsmaandag en -woensdag, vallen vooral de vermommingen van de deelnemers op.

Activiteiten tijdens Fasnacht

De stad staat drie dagen volledig op z’n kop. Naast de grote optochten op maandag en woensdag zijn er nog meer activiteiten. Zo vinden op dinsdagavond de Gugge-concerten plaats. Ongeveer 60 fanfares wandelen dan trommelend en fluitend over de Clarastrasse naar de belangrijkste pleinen van de stad: Barfüsserplatz, Marktplatz en Claraplatz. Daar brengen ze hun kunsten ten gehore.

Bekijk alle activiteiten op de site van Toerisme Basel.

Tip!

Basel is eenvoudig te bereiken. Reis bijvoorbeeld rechtstreeks met de trein van Amsterdam naar Basel. Treintickets voor de comfortabele ICE zijn er al vanaf € 38 per enkele reis. Liever vliegen naar Basel? Zowel KLM als easyJet vliegt dagelijks meerdere keren van Amsterdam naar Basel. Er zijn genoeg hotels in Basel te vinden, maar rond carnaval in Basel moet je er snel bij zijn en zijn de prijzen hoger dan normaal.

fasnacht basel