Klimaat & weer Basel

weer baselHeb je plannen om op vakantie naar Basel te gaan? Dan vind je het vast prettig dat je daar een lekker zonnetje bij hebt. Weinig mensen zullen een goed beeld hebben van het weer in Basel. Want wat is de invloed van de Alpen op de temperatuur en zon in Basel? We verwijzen je graag naar de beste reistijd voor Basel, maar geven ook antwoord op de vraag: welk klimaat heeft Basel?

Temperatuur Basel

Basel ligt in het uiterste noordwesten van Zwitserland, op het drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk. Hoewel de Alpen zich op redelijke afstand van de stad bevinden, heeft het klimaat en weer in Basel wel degelijk te maken met invloeden van deze bergketen. Dat kenmerkt zich door milde winters, met soms veel sneeuw, en warme zomers. Maar de temperatuur in Basel is, net als in de rest van Centraal-Europa, de afgelopen jaren opgelopen.

Basel bevindt zich op een hoogte van ongeveer 250 meter en dat is een stuk lager dan andere grote steden in Zwitserland, zoals Bern (540 meter) en Zürich (400 meter). Hierdoor is het goed toeven in Basel. De gemiddelde temperatuur in Basel ligt in de zomer rond de 25 graden en in de winter rond het vriespunt.

klimaat basel

Weer Basel in de lente en zomer

Basel ligt in Centraal-Europa en heeft geen invloeden vanaf zee. Ga je in de lente of zomer naar Basel op vakantie, dan kun je daardoor rekenen op warme zonnige dagen. De temperatuur kan deze periode flink oplopen. Tot dik boven de 30 graden in juli en augustus, de warmste maanden. De inwoners van Basel zoeken in de maanden tussen mei en september dan ook veelvuldig verkoeling in de Rijn, die de stad in tweeën splitst. In de zonnige lente- en zomermaanden schommelt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 35 graden.

Herfst en winter in Basel

Na een warme of zelfs hete zomer daalt de temperatuur in de herfst flink. Tot rond het vriespunt in de winter. De koudste maanden zijn januari en februari, wanneer het niet zelden vriest. Ook valt er in de winter geregeld sneeuw in Basel. Omdat de stad op geringe hoogte ligt zijn de extreme uitschieters naar beneden per maand vaak op een hand te tellen. Desondanks is het verstandig om warme kleren mee te nemen tijdens deze koude maanden, bijvoorbeeld als je de populaire Kerstmarkt van Basel bezoekt.

Tip!

Niet gebonden aan het hoogseizoen? Ga juist buiten deze maanden op vakantie naar Basel. De prijzen voor hotels in Basel zijn in de herfst een stuk lager dan in de zomer. Ook betaal je dan minder voor een ticket voor de trein naar Basel.